Лукот е употребуван како лек во  текот на илјадници години и има широка  примена во медицински цели. Се смета дека лукот помага при срцеви заболувања, како атеросклероза, високо ниво на холестерол во крвта, висок крвен притисок и рак.

Неговата лековитост и дејства е потврдена од многу научници.

Но освен лукот, многу лековити својства има и во неговата лушпа која е полна со фенилпропаноид кој содржи антиоксиданси и флавонол кој намалува високиот крвен притисок.

Лушпата е добра за работата на срцето, за намалување на холестеролот, го зголемува имунитетот и многу други работи кои се добри за човековото здравје.