За најголем број на луѓе, првата утринска шолја со кафе е тоа што им го прави остатокот од денот позитивен. Но колку од вас навистина се запознаени со некои факти за кафето?

 

Како луѓето започнале да пијат кафе

close-up photo of goat

Според легендата, во 9тиот век некој етиопски овчар го открил кафето откако забележал дека неговите кози станале екстремно хиперактивни кога го јаделе ова растение.

 

Се конзумира во големи количина

coffee beans beside coffee powder on brown wooden board

Верувале или не, кафето е второ на списокот за стока со која се тргува, веднаш зад суровата нафта и го прави најомилен пијалок после водата.

 

Кафето како причина за развод?

broken heart hanging on wire

Во античката арапска култура, жената можела да се разведе од својот сопруг ако не му се допаѓало нејзиното кафе.

 

Кафето е всушност овошје

Бидејќи расте на еден вид на грмушка, кафето всушност се класифицира како овошје.

 

Најскапото кафе на светот

three Specialty Coffee packs

Најскапото кафе на светот се прави од измет од мачка – Asian Palm Civet. Да, добро прочитавте. “Kopi Luwak” потекнува од Индонезија и неговата цена достигнува и до 350 евра од килограм.