За прв пат во историјата на македонската кинематографија, Македонски документарен филм доби дури 2 номинации за Оскар, и тоа за „Најдобар документарец“ и „Најдобар странски филм“. Екипата која што стои позади „Медена земја“ ги следеше резултатите во Еквадор и беа пречекани со голема еуфорија и радост. На својот официјален инстаграм профил тимот изрази посебна благодарност кон членовите на Американската Академија.

Тука можете да го погледнете видеото за доделување на номинациите, а на „Медена земја“ и ја посакуваме сета среќа на овој свет. Доделувањето на Оскарите можете да го следите на 10.02.2020 година.