Сите знаеме деке имаме непријатно чувстово кога сме настинати. Но повекето од нас си ја влошуваме состојбата со одредени грешки.

Првата грешка која ја правиме е онаа кога самите сметаме дека не ни се случува ништо односно не превземаме мерки да ја спречиме болеста, а понатаму и да ја пренесеме на другите околу нас.

Многумина мислат дека кога се настинати не смеат да вежбаат. Вежбањето го зајакнува имунитетот но тоа да биде умерено. А доколку имате покачена телесна температура сепак не вежбајте.

Не спијат доволно што истотака е голема грешка. Спиењето е особено важно кога сме настинати, бидејки на телото му треба одмор за да се врати во форма.

Некои пијат алкохол додека се настинати. Тоа е истотака грешка која ја правиме, не мислејки дека алкохолот го намалува имунитетот и доведува до дехидратација.

Стресот истотака негативно се одразува кога сме настинати. Затоа на организмот му треба повеке сила да се избори со болеста.

Пребрзо се откажуваме од лековите е уште една грешка која многумина ја правиме. Кога ке се почуствуваме подобро мислиме дека болеста поминала, но на организмот му треба време да се врати во нормална функција.