Како составен дел на турската кујна, киселите краставички и другиот зеленчук играат значајна улога во специфичните вкусови на многу јадења. А, една чаша сок од кисели краставички е позната како брз, вкусен и пред се природен лек и против најсилните главоболки.

Има продавници во скромните продавници во Градот на Босфор, каде што можете да купите кисела зеленчук и сок од кисели краставички. Она што е особено интересно е што се е направено по традиционални рецепти.

Киселањето зеленчук (туршија) веројатно датира од претходниот период на Отоманската империја. Со текот на времето, оваа традиција стана составен дел од инаку разновидна турска кујна.

Најдоброто присуство на кисели краставички и кисел зеленчук може да се види во областа Еминон во Истанбул. Нема подобро искуство од уживање во рибни сендвичи на ниски столчиња, со поглед на Босфорското Море. Ова е местото каде што можете да ги видите штандовите, каде што се продава кисела зелка, моркови и пиперки заедно со сок од кисели краставички, како одличен додаток на сендвичите.