Верувале или не, музеј за сладолед навистина постои во Сан Франциско и е единствен од тој тип. Основан од Мери Елис Бан и Маниш Вора, кои одлучиле дека Њујорк одамна немал нови работи и ништо нема да ги привлече повеќе туристите од ваков уметнички проект. Сладоледот не познава религија, класа и вера. После неговиот успех, префрлен е во Лос Анџелес, за на крај да се изгради ваква шеќерна империја во Сан Франциско.

Музејот се протега на површина од 5000 м2, а картите за неговото отварање биле рекордно распродадени. Картите чинат 38$ по лице, а можат да се купат само online.

Овој музеј навистина потсетува на бајка, со базент од разнобојни трошки, во кој се спушташ по розев тобоган. Маси во облик на сладолед, сијалици обвиткани во шеќерна волна…

The Sprinkle Pool at the Museum of Ice Cream San Francisco. Photo courtesy of the Museum of Ice Cream.

Освен визуелните уметнички дела музејот од сладолед, содржи и продавница каде може да го вкусите најдобриот сладолед со разни вкусови, бомбони, шеќерни корнети, шејкови…

Serving up some Saturday sweetness 🍦✨ Come by our NEW cafe for some treats, no ticket necessary! #cafe1905c #museumoficecream

Уметноста не мора да биде класична за да биде уметност. Може да го провоцира мечтаењето, емоциите, креативноста, да ги помести границите на разумот. Се додека ја привлекува забавата и незаборавните моменти!

We LOVED having @reyalfashion join our PRIDE celebration! "Pride is special to me because it not only gives us an opportunity to connect with the people of my community, but it's also the time when we commemorate and celebrate the LGBTQ+ trailblazers who made it possible for us to be here." Here's to being YOU and being PROUD! 🌈🌟🍦🦄