Најголем дел од луѓето денеска ќе имаат тежок ден, но дали е тоа заради фактот што денес е петок 13-ти па е навистина несреќен ден, или затоа што ова суеверие се има толку проширено низ народот, што самите си го прават тежок денот? Од каде всушност потекнува ова суеверие и како дошло до тоа петок 13-ти да биде еден од најмалку посакуваните денови во текот на целата година? И дали сте знаеле дека постои официјално призната фобија од петок 13-ти која се вика параскевидекатриафобија?

worm's-eye view of gray parking lot

Постојат неколку христијанските верувања. Една од нив е дека Ева му го дала забранетото овошје на Адам во петок, додека пак некои сметаат дека на тајната вечера биле присутни 13 луѓе, односно Исус со 12-те апостоли. До ден денес се верува дека на една маса не треба да присуствуваат 13 луѓе, затоа што тоа е „предавнички“ број. Некои тврдат дека на тој ден се случила библиската поплава, додека пак други се убедени дека самиот Исус бил распнат на петок 13-ти.

white and green ceramic plates on brown wooden dining table

Голем дел од суеверијата сметаат дека постојат знаци кои што ви укажуваат на тоа дека овој ден нема да ви биде среќен, како што е кога црна мачка ќе ви го „пресече“ патот, кршење на огледало, поминување под скала или пак дури и отварање на чадор во затворена просторија. Во популарната култура митот за петок 13-ти е често користен како инспирација. Па така ги имаме хорор филмовите со истиот наслов, книгите од Агата Кристи како и многу други.

black cat

Бројот 13 носи несреќа, додека пак бројот 12 се смета за еден вид на свет број. Постојат 12 месеци во годината, 12 хороскопски знаци, 12 наследници на пророкот Мухамед и 12 вистински приврзаници на Исус. Според нордиската митологија, еднаш на една вечера биле присутни 12 богови. Локи, кој не бил поканет, се појавил како 13-ти гостин и успеал да го измами слепиот Бог на темнината Ходер да го убие прекрасниот Бог на радоста Балдер и Земјата веднаш потонала во мрак.

close-up photography of person holding green leaf plant

Денес овој страв од бројот 13, а особено од петок 13-ти се уште преовладува во многу култури. Најголем дел од зградите немаат 13-ти спрат, голем дел од луѓето не патуваат во петок 13-ти, улиците под реден број 13 едноставно се избегнуваат, па дури и некои од имињата на сериските убијци содржат по 13 букви. Вие што мислите? Дали верувате во сето ова?