Чоколадото е всушност доста хранливо и конзумирано во мали количина може да се покаже како одлично за вашето здравје. Тука правилото важи, што потемно, тоа подобро, па затоа се препорачува ако сте љубител на чоколадо тогаш да јадете чокалади кои во себе содржат помеѓу 70% и 80% какао. Квалитетното темно чоколадо е богато со растителни влакна, магнезиум, манган, железо и други минерали. Но како и секогаш, внимавајте да не претерате затоа што 100gr чоколадо во себе содржат околу 500 калории и доста голема количина на шеќер.

 

Одличен извор на антиоксиданти

rectangular white ceramic plate with cakes

Темното чоколадо е богато со биолошки активни органски соединенија кои имаат функција на антиоксиданти, како што се полифеноли, флаваноли и катехини. Какаото и темното чоколадо функционираат како антиоксиданти повеќе од било кое друго овоше!

 

Добро за луѓе со висок крвен притисок

doctor holding red stethoscope

Темното чоколадо го подобрува протокот на крвта и циркулацијата на телото, при што помага при намалување на крвниот притисок. Ефектите се обично доста слаби, а понекогаш дури и нема ефекти кај некои луѓе, така да конзумирајте внимателно.

 

Ја подобрува функцијата на мозокот

brown brain decor in selective-focus photography

Темното чоколадо, поточно какаото има одлични својства кога станува збор за подобрување на меморијата и когнитивните функции кај постарите лица. Меѓутоа, бидејќи чоколадото пред да биде пуштено во продажба поминува низ силен процес на преработка како додавање јајца, шеќер и млеко, ова својство драстично се намалува.

 

Го подобрува расположението

golden hour photography of woman in red and white checkered dress shirt

Полифенолите од какаото имаат позитивен ефект врз расположението на луѓето, односно го подобрува нивното расположение правејќи ги посмирени и посреќни.

 

Се препорачува за трудници

person touching person's belly

Жените кои што во текот на бременоста патат од прерклампсија, која е доста сериозна и може да биде фатална за плодот, конзумирање на темно чоколадо може многу да им помогне. Теоброминот кој се наоѓа во темното чоколадо го стимулира срцето и помага да се спречи оваа состојба, па лекарите тврдат дека жените кои што конзумираат поголеми количини на темно чоколадо во текот на бременоста имаат 40% помалку шанси да ја разввијат оваа компликација.